В Италия, където винаги е имало особено отношение към яденето и добрата храна, процесът на осоляване е превърнат в изкуство. Сушеният деликатес от говеждо месо Bresaola della Valtellina (брезаола от областта Валтелина) е прекрасен пример за това.
За пръв път брезаола се споменава през XV век, но със сигурност тя се е правила много преди това. Днес брезаола е един от продуктите с географска идентификация (IGT, подобно на виното, тоест може да се произвежда само в строго определен географски район) и е защитена от италианските закони. Комбинацията от осоляване, сушене (името идва от италианската дума brasa, която означава въглен на местния диалект), микроклимат и доста ниски температури в провинция Сондрио в крайна сметка водят до получаването на крехко и вкусно, леко пикантно месо.

От Меню

Add Your Comment

Minimum 4 characters